Vem vinner Allsvenskan skytteliga 2022?

Vem vinner Allsvenskan skytteliga 2022? Snart dags för allsvenskan igen och nu kommer frågorna - vem blir skyttekung, vilket lag vinner och vilket lag åker ut?

Vem vinner Allsvenskan skytteliga 2022?

Snart är det äntligen dags för den allsvenska säsongen igen. Vi har redan hunnit kliva in i mars månad och frågorna börjar nu väckas till liv – en del får svar innan Allsvenskan startar, andra får svar under resans gång.

Frågor inför Allsvenskan 2022:

  • Vilket lag kommer vinna Allsvenskan 2022?
  • Vilket lag åker ut?
  • Hur klarar sig nykomlingen Värnamo och återvändande Helsingborg?

Innan du läser vidare vill jag tipsa dig om vår samlingsplats för Allsvenskan speltips.

Skyttekung Allsvenskan 2022 – vem kommer vinna skytteligan?

I den här artikeln kommer jag fokusera på vilka (vem) som har chans att vinna Allsvenskans skytteliga 2022.

När jag börjar titta på vem som kan tänkas vinna den åtråvärda titeln som årets skyttekung i Allsvenskan så ser jag ingen självklar och given favorit. Flera namn dyker upp som tänkbara kandidater och jag tror att jag har hittat i alla fall ett par väldigt intressanta namn att ha lite extra koll på.

När jag kollar på vilka spelare jag tror kommer göra många mål och som kommer var en av de avgörande faktorerna för de 3–4 topplagen – då tittar jag på hur avslutade spelaren säsongen innan och hur är konkurrensen i klubben han spelar i på hans position. Jag menar, lägre konkurrens gör att spelaren troligen kommer starta och spela fler matcher och därmed också vara en het kandidat till att producera mål. Enkel logik tänker jag.

En sån spelare hittar jag i en av mina 4 favoriter att vinna Allsvenskans skytteliga 2022:

  1. Christian Kouakou, Sirius.

Det här är en spelare jag kollade lite extra på under säsongen 2021. Han kom till IFK Göteborg i juli 2020 på ett 2,5-årskontrakt med redan i januari 2021 så skrev han på ett nytt kontrakt med nykomlingen Sirius – då ett kontrakt på 3 år.

2021 blev ett lyckat år för Kouakou som gjorde 12 mål vilket tog honom upp på en fjärdeplats i skytteligan den säsongen. Det resultatet tycker jag har gått många förbi – det här är en spelare med riktigt fina kvaliteter i sitt avslut.

Christian Kouakou har i årets upplaga av svenska cupen gjort tre (3) mål på två (2) matcher. Christian är i helt rätt klubb – han är ohotad toppspelare och Sirius tycker ajg är ett av de mer offensiva lagen i Allsvenskan vilket gör att Kouakou ska finnas med på minst topp tre (3) när vi summera skytteligan i oktober/november.

Christian Kouakou är en spelare som många, fortfarande (?), har missat och inte lägger märke till. Efter att ha följt honom lite i IFK Göteborg det dryga halvår han var där och än mer under fjolåret i Sirius så är jag väldigt övertygad om att han, igen, kommer vara en starkt avgörande faktor för att Sirius gör ännu en bra säsong i högsta ligan.

Jag blir inte förvånad om han chockar hela (det så kallade) etablissemanget i svensk fotboll.

Han vinner skytteligan i allsvenskan 2022.

Spela att Christian Kouakoo vinner allsvenskans skytteliga hos Bethard

  1. Marcus Berg, IFK Göteborg

Lite motvilligt måste jag ändå ha med en favorit – Marcus Berg i Blåvitt. Förra säsongen lyckades han få in bollen i mål hela 10 gånger på bara 18 matcher. Han hade n bruten säsong förra året och laget som helhet presterade ju inte speciellt bra, sett till hela säsongen.

Nu har både Marcus Berg och laget fått en chans att samla ihop sig och ta nya tag inför säsongen 2022 och jag tror att Berg kommer göra sig hörd över allt i stugorna. Han har fyllt 35 men det kommer inte stoppa honom från att fortsätta producera mål, om han får vara skadefri. Hög ålder innebär högre skadebenägenhet.

Berg kan mycket väl vinna och jag tror han presterar mellan 15–18 mål.

  1. Nicolas Stefanelli

Visst, kommer Guidetti in som spelare till AIK så blir det utmaning om startplatserna i anfallet och mittfältet. Men jag kan itne skriva en topplista för allsvenskans skytteliga om jag inte får ha med Stefanelli. Så bra är han.

Förra säsongen spelade Nicolas Stefanelli 29 matcher och nätade 12 gånger vilket är ett riktigt bra facit. Det finns så mycket mer att ta av och mycket mer som han kan bjuda på om det bara klaffar lite till. I den sista bortamatchen förra säsongen så stod han för de två avgörande målen när man vann mot Elfsborg med 4–2 och han var het hela matchen fram till Goitom ersatte honom i minut 85.

Stefanelli gör mellan 12–15 mål.

  1. Victor Edvardsen, Djurgården

Här har Stockholmslaget gjort en riktigt bra värvning i form av Degerfors skyttekung Edvardsen. Förra säsongen gjorde han 14 mål på 29 spelade matcher. För mig är det sagolikt bra och starkt gjort av Victor med tanke på att han spelade i Degerfors. Jag gillar ”Degen” men man är inte Djurgården, eller för den delen AIK.

Nu ska han ta en plats i djurgården och det är tuffare och därmed blir det också svårare för honom att spruta in lika många mål som säsongen 2021. Men han har börjat säsongen bra så här långt och gjort 2 mål på 2 matcher i svenska cupen. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson har en sällsynt förmåga att knyta till sig spelare till blåränderna som bidrar och levererar och jag är övertygad om att den här värvningen är en grymt bra värvning också.

Hur många mål Edvardsen kommer göra i djurgården 2022 beror på hans form (som ju så här långt har fortsatt) men även på de spelare han har runt sig. Förra säsongen lyfte jag fram Magnus Eriksson som en riktigt värdefull spelare och har han en lika bra säsong i år så kan det mycket väl blir 15+ mål Victor Edvardsen.

Vinnare skytteligan 2017 – 2021

2017 – Karl Holmberg (IFK Norrköping) och Magnus Eriksson (Djurgården): 14 mål vardera

2018 – Paulinho (BK Häcken): 20 mål

2019 - Mohamed Buya Turay (Djurgården): 15 mål

2020 – Christoffer Nyman (IFK Norrköping): 18 mål

2021 - Samuel Adegbenro (IFK Norrköping): 18 mål